De brouwerij
Onze ambitie? Opnieuw een Genkse biercultuur lanceren!
Een kleine beetje geschiedenis
Op 6 januari 1336 (drie koningen, vroeger ook wel de dag der Drei Heiligen genoemd) gaf Graaf Lodewijk IV van Loon de Banbrouwerij in het dorp van Genk in erfpacht aan Thomas van Gencke die daarvoor een jaarlijkse erfcijns moest betalen.
In de 14de eeuw was het huis, waarin de banbrouwerij was gevestigd werd het Paenhuys genoemd, een banbrouwerij van de graaf van Loon waar de inwoners van de heerlijkheid Genk hun bier moesten laten brouwen, zonder enige vorm van concurrentie. De brouwerij was gelegen op de hoek van de huidige Stationsstraat en de Molenstraat.
In januari 1917 werd door de Duitse bezetter koper en tin opgeëist voor de Duitse oorlogsindustrie. In de brouwerij van schepen Mathieu Driessen-Theunissen werden de twee koperen bierketels, een pomp en een afkoeler weggehaald, waardoor de brouwerijactiviteiten stilvielen.
Het gebouw zelf raakte beschadigd tijdens het bombardement van 2 oktober 1944 en werd omstreeks 1950 afgebroken.
(Bron : A. Marut, De oorlogsjaren te Genk, De kleine geschiedenis van Genk tijdens de Grote Oorlog 1914-1918, Heidebloemke, p. 162)
Onze huidige nano brouwerij is gelegen aan de achterkant van het Sint-Jozefinstituut (Bokrijk), aan sporthal De Kneipp (Kneippstraat 254 te Genk).
Eén van onze ambities is om samen met onze partners in Genk opnieuw een Genkse biercultuur te lanceren.
Foto uit de oude doos: bovenstaande foto van de oorspronkelijke Banbrouwerij werdt genomen in 1900. Om je even te situeren: de fotograaf staat op de huidige grote markt in Genk centrum en kijkt richting het kruispunt Klokstraat/Stationsstraat. Het Stadscafé en dergelijke ligt achter de rug van de fotograaf. Het grote witte gebouw centraal op de foto is Hotel De La Cloche (Hotel de Klok, vandaar Klokstraat). Dat is nu het gebouw van de KBC. De kerk is nog de oude kerk die op het eind van WO 2 afgebroken is. Het witte gebouw voor de kerk met de poort is de originele Banbrouwerij. Nu ligt op deze plek ongeveer de ingang van de Q-parking. De oude kerk stond dichter bij de Stationsstraat dan de huidige.
De nano brouwerij
Onze brouwerij is qua capaciteit en oppervlakte waarschijnlijk een van de kleinste van het land. We beschikken echter over zeer degelijk en professioneel materiaal dat ons in staat stelt om zo wat iedere uitdaging op brouwtechnisch gebied aan te gaan.
Zijn aanwezig in onze brouwerij:
- 1 digitaal elektrische brouwinstallatie met warmwatertank, maish/filterkuip en kookketel met een bruto capaciteit van 159 liter (1bbl);
- 2 unitanks met temperatuursturing van 159 liter bruto (1bbl);
- 1 unitank temperatuursturing van 320 liter bruto (2 bbl);
- 2 unitanks met temperatuursturing van 79 liter bruto (1/2 bbl);
- 1 helder bier/saturatietank van 159 liter bruto (1 bbl);
- 1 glycol koeler voor de koeling van de unitanks;
- 1 vierkoppige bottellijn;
- 1 handmatig kroonkurkapparaat;
- 1 labelmachine.